Domates üreticisini güldürürken, tüketicisini üzdü

Domates üreticisini güldürürken, tüketicisini üzdü

Domates üreticisini güldürürken, tüketicisini üzdü

 Domates üreticisini güldürürken, tüketicisini üzdü

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

Yayla Domatesi dalında 1.60 kuruştan alıcı buluyor.

Geçtiğimiz yıl 50 kuruştan bile alıcı bulamayan domates üreticisi bu yıl fiyatların yükselmesiyle yüzleri güldü. Fiyatların düşmemesi için dua ediyorlar.

 

Mersin’in Silifke ilçesi Sömek mahallesi halkının başlıca gelir kaynağı domates, tarlada 1. 60 kuruştan alıcı bularak üreticisini sevindirdi. Pazarda ise bu fiyat 2.5 ila 3 lira arasında tüketiciye sunuluyor. Özelikle de kış hazırlıkları yapan tüketici domates fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu vurgularken, üretici ise: “Geçen yıl ürünümüzden tamamen zarar ettik. 50 kuruşa yüzüne bakan yoktu. Bu yıl fiyatlardan memnunuz inşallah sezon bitene kadar fiyat düşmez” diye dua ettiklerini söylediler.

ARANAN DOĞALLIK VE LEZZET YAYLA DOMATESİNDE

Sezon boyunca 300 dönümlük domates bahçelerinden sezonun ortası olmalarına rağmen günlük yaklaşık 150 ton domates hasat ettiklerini belirten Mahalle Muhtarı İsmail Ölmez,

Bu domatesleri ise şuanda Suidi Arabistan,  İsrail, Polonya ve Kıbrıs’a ihracat göndermenin yanı sıra yurtiçi pazarında da aranılan bir ürün olduğunu söyledi.

 

2 ay sürecek olan hasatta fiyatların aynı düzeyde gitmesi halinde üreticinin yüzünün güleceğini belirten Muhtar Ölmez, geçen yıla oranla ürün fiyatından çok memnun olduklarını söyledi.

Domates üreticisi Adnan Koşar, ise 1 dönümlük domates tarlasından yaklaşık 9 ton ürün almayı hedeflediklerini, geçtiğimiz günlerde yağan dolunun küçük çapta da olsa kendi ürününe zarar verdiğini fakat her şeye rağmen fiyattan ve ürün veriminden memnun olduklarını kaydetti.

Köylü pazarlarına inan tüketici ise özellikle güzlük denilen kışlık yiyeceklerini hazırladıklarını fakat domatesin fiyatının çok yüksek olmasından dolayı alamadıklarını kaydettiler.

Silifke ilçe genelinde yıllık 18 bin dönüm alanda yıllık 216 bin ton domates üretiminin yapıldığı, bunun yaklaşık 4 bin dönümünün örtü altında kalan kısmının açık alanda olduğu vurgulayan Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun,  20 bin tonunun Rusya, Romanya, Macaristan, İran, Irak, Bulgaristan gibi ülkelere ihraç edilerek ülkemize 33 milyon liralık getirisi olduğu, kalan kısmının ise iç piyasada tüketildiğini söyledi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36