Sağlıklı bir kişinin gün içinde 5-6 gram tuz tüketmesi gerekirken Türkiye’ de tüketilen tuz miktarı 18 gram olarak belirlendi. Aşırı tuz tüketimi kan basıncını yükselterek hipertansiyona sebebiyet vermektedir. Baktiğimizda tüm organ ve dokular damarlar aracığıyla beslendiği için hipertansiyon sorunu tüm vücudu etkilemektedir.

 

Mutfakta kullandığımız sofra tuzu sodyum klorür denilen bir bileşimden oluşmaktadır. Bunun yüzde 60’ını klor, yüzde 40’ını ise sodyum oluşturuyor. Sodyum hücre içi ve dışında sıvı ile asit baz dengesini kontrol ediyor. Yüzde 60’ı su olan vücudumuzun su dengesini tuz sağlıyor. Bu bağlamda tuz gerektiği miktarda alınması gereken çok önemli bir mineral olarak dikkat çekmekte.

 

 

Tabiki fazlası vücudu olumsuz etkilemekte. Peki fazla tuzun olumsuz etkileri neler?

FAZLA TUZUN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ NELERDİR?

Ø      Kalp hastalıklarına

Ø      Böbrek hasarlarına

Ø      Felç ve beyin hasarına

Ø      Görme bozukluklarına

 

neden olabilmektedir.

 

 

Sofranıza tuzluk koymayın. Ayrıca tuzu pişirirken değil yemeğin sonunda ekleyin. Etiket okuma alışkanlığı edinin. Monosodyum glutamat, kabartma tozu, disodyum fosfat, sodyum alginat, sodyum nitrit gibi içerikler etiket bilgisinde varsa tuz içeriği de olduğu unutulmamalı. Turşu, salamura besinler ve şarküteri ürünlerini de fazla tüketmekten kaçının. Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi bitkilerle  limon, sirke gibi alternatifleri kullanabilirsiniz. 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.