Binlerce kişi şehitlikte buluştu

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Silifke’de anma programı gerçekleştirildi.

Binlerce kişi şehitlikte buluştu

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

Kıbrıs Şehitliğindeki düzenlenen tören,  Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Silifke İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Üsteğmen Veli Canlı yaptı.

Canlı konuşmasında “101 yıl önce bugün, kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü uğruna, canlarını seve seve feda ederek Çanakkale Zaferi’ni şanlı Türk tarihine altın harflerle yazdıran şehitlerimizi bir kez daha anıyor ve unutulmaz kahramanlarımıza karşı görevimizi yerine getirmenin gurur ve onurunu yaşıyoruz. Gerektiğinde vatan için ölümü bir görev olarak almaya hazır Türk askerinin, zor şartlarda neleri başarabileceğini gösteren canlı bir belge olan Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı kurtuluş savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Türk milletinin kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azim mücadelesi olmuştur. Bugün, yurdumuzun semalarında, denizlerinde, Malazgirt’te, Kosova’da, Yemen’de, Galiçya’da, Kafkasya’da, Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Kocatepe’de, Kore’de, Kıbrıs’ta iç güvenlik harekatında şehit olanların günüdür. Bu gün ölümsüzlük şerbeti içenlerin Allah’a kavuştuğu gündür. Bu gün barutun kanla, kanın canla, canın vatan, namus ve bayrak uğruna destanlaştığı gündür. Kahraman şehitlerimizin emaneti olan bayrak ve vatan için kutsal nöbet sırası bizdedir. Aziz şehitlerimize layık olmanın bilinci içende dimdik vazife başındayız. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Şehitler günü münasebetiyle, bizlere bu güzel yurdu emanet eden Cumhuriyetimizin kurucusu ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ve cumhuriyetimizin temel niteliklerini muhafazası için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi saygıyla anar, tarihi boyunca ordusuna her zaman destek veren yüce Türk ulusuna şükranlarımı sunarım” dedi.

BİZ EĞİLMEZ BAŞLARIZ, HER GÜN YENİ BİR ZAFERE KOŞARIZ”

Günler öncesinden yapılan çalışmalar ve verilen anonslarla binlerce kişiyi Şehitlikte buluşturan  Silifke Kaymakamı Şevket  Cinbir, Şehitlik özel defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmasında  ”Biz eğilmez başlarız, her gün yeni bir zafere koşarız” diyerek Kocatepe’de haykıranlar, “Ya istiklal ya ölüm” anlayışıyla cennet bahçesine girercesine şahadete koşanlar, aziz vatanımızı işgal edip kirletme hevesindeki gafillerin hayallerini Kocatepe, Dumlupınar, Balıkesir, Manisa, Denizli’de toprağa İzmir’de denize gömenler, saçı kınalı Mehmetler, al duvaklı Zeynepler, kahramanlar doğurup “git oğlum git ya gazi ol ya şehit” diyebilen analar, ağzı dualı eli nasırlı nineler, ak sakallı dedeler, eli silahlı kalbi imanlı babalar, dokuz- yaşındayken babasıyla kurtuluş savaşına katılmış Nezahat Onbaşılar, “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım, Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” diyerek her bir karışını mübarek kanlarıyla sulayarak bu topraklan bize vatan yapanlar, Çanakkale’yi geçilmez yapanlar, Anafartalar’da “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum.” Diyen Mustafa Kemalin emri ile giderek ölüme koşanlar, dünyaya barışı ve sevgiyi hakim kılmak için deniz aşın ülkelere gidenler, memleketin bölünmez bütünlüğü için seve seve can verenler, milletimizin geleceğini aydınlatma çabasında iken hunharca katledilenler, aziz şehitlerimiz sizleri rahmet ve şükranla anıyoruz. Sizlerden aldığımız ilhamla milletçe farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp yeniden pekiştireceğimiz birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle aziz milletimizin geleceğini aydınlatma çabasını sürdüreceğimize dair kararlılığımızı bir kez daha tekrarlıyoruz. Bizlere emanetiniz olan aileleriniz ve gazilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak, sıkıntılarını ortadan kaldırmak için her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Ruhunuz Şad Olsun” dedi.

Konuşmaların ardından günün anısına yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilerin eserleri ise ilgi çekti.  Ayrıca öğrenciler tarafından okunan şiirlerde duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Çamdüzü Kıbrıs Şehitliğinde ki törenin ardından şehit yakınları ve Gazilerle birlikte törene katılanlara yemek verildi.  Kuran'ı kerim okundu.  Şehitlerimize dualar edildi. Binlerce kişinin katıldığı kuran ve yemek programından sonra şehit mezarları ziyaret edilerek, kaymakam şevket Cinbir, Garnizon Komutanı Binbaşı Ali Öcal ve Belediye başkanı Mustafa Turgut tarafından şehit mezarlarına karanfil konuldu.

FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ... www.facebook.com/media/set/

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36