Çed Toplantısında Arbede

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Akdere Mahallesi'nde bulunan çimento fabrikasına yapılacak olan ek binanın ÇED bilgilendirme toplantısında arbede yaşandı.

Çed Toplantısında Arbede


HABER: ATİKE CEYLAN

Bir kahvehanede düzenlenecek olan bilgilendirme toplantısını protesto etmek amacıyla sabahın erken saatlerinde gelen ‘EVET’ çi gurupla,  daha sonradan kahveye gelen Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri ve çevreciler arasında söz dalaşı yaşandı.  Ardından kahve içinde çevreciler,  yanlarında getirdikleri düdük çalıp, slogan atarak ve açtıkları pankartlarla tepki gösterdiler.
 

 Fabrika yetkilileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, toplantının yapılacağı kahveye gelene kadar Termik santral istemedikleri yönünde slogan atan çevreci gurup, yetkilileri kesinlikle kahve içine sokmayacaklarını ve bu toplantıya izin vermeyeceklerini yüksek sesle ifade ettiler.

Ardından kahvenin içine girmek isteyen  MEDCEM’in yetkili personeli Ali Şahin’e izin verilmedi. Ali Şahin ile vatandaş arasında söz atışması yaşandı ve Ali Şahin kahveye giremedi.

Ardından toplantı yapılacak kahvehanenin giriş kapısında toplanan çevreciler, yetkililerin girişine izin vermedi.  Silifke Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Ali Özcan ve jandarma Komutanlığı'nda görevli komutanlar, kahvehane girişini boşaltmaları konusunda çevrecileri ikna etmeye çalıştı. Ancak toplantıya izin vermeyeceklerini söyleyip girişi boşaltmayan çevrecilerle jandarma ekipleri arasında arbede yaşandı.

 Bir süre ikna çabaları süren Yüzbaşı  Özcan, emrinde bulunan askerlere kahvenin kapısının açılmasını ve gelen memurların görevlerini yaptırılması emrini verdi. Ardından büyük bir izdiham ve arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında aralarında Eski milletvekili Dr. Ali Su’yun da bulunduğu, MERCED üyesi  3 kişi gözaltına alındı.

Yaşanan arbedenin artarak devam etmesi ve kilitli zincir oluşturan çevreciler, ön kapıdan girişe izin vermeyince arka kapı asker tarafından zorlanarak açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, çevreciler ve yöre halkı yarım saat boyunca kesintisiz olarak slogan atıp ıslık çalarak toplantının başlamasını engelledi.

 Jandarma da kapıda önlem alarak dışarıda kalanların içeriye girmesine izin vermedi. Hem içeride hem dışarıda tartışmalar, arbedeler yaşandı ve bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilisi toplantının yapılacağı yeri terk etti.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği yöneticileri, ilan edilen saatte ve yerde ÇED bilgilendirme toplantısının yapılamadığını, halkın itirazlarının dinlenmediğini, halkın salona alınmadığını tutanak altına aldı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkililerinin başka bir kahveye giderek tutanak tutmak istemesi de dernek yöneticilerince engellendi.

'HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOKTUR'

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, yörede kurulacak ikinci çimento fabrikası ile termik santral için başlatılan ÇED sürecinin halktan gizlendiğini, şirketin sadece fabrikada çalışan işçilerin ailelerini toplayarak ÇED halk bilgilendirme toplantısı yapmak istediğini belirterek "Bu ÇED toplantısı yapılamamıştır. Hukuki geçerliliği yoktur" dedi.

 Kısa süren toplantının ardından önce yetkililer kahvehaneden ayrıldı, daha sonra da vatandaşlar dağıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36