Çilek üreticisi endişeli

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke'de örtü altı hasadının başlamasıyla birlikte fiyatlar endişe yaratıyor.

Çilek üreticisi endişeli

Çilek üreticisi Rusya pazarının olmayışından kaynaklanan fiyat düşüşü endişesinin açıkta çileklerin hasadının artmasıyla birlikte endişelerinin ikiye katlanacağını söylediler.

Geçen yıl 5. 25 kuruştan başlayan örtü altı çilek sezonunun bu yıl, 3.60 kuruştan başladığını belirten üretici Mustafa Usca, “Rusya’ya ihracat yapılamazsa bu yıl biz çilek üreticilerini zorlu bir sezon bekliyor. Geçen yıl örtü altında ilk hasatta fiyat 5.25 kuruştu, bu yıl ise 3,60 kuruştan başladı. Şuanda genelde örtü altındaki çilekler hasat ediliyor. Açıkta çilek çıktığı fakat en çok ürün örtü altında hasat ediliyor Sezon ortasında  bu kadar çileği iç pazar  kaldıramaz endişemiz var. O zaman fiyatların işçiliğini bile kurtarmayacak seviyeye düşmesinden endişeliyiz. Devlet Büyüklerimizin konuya el atmalarını ve bu duruma düşülmemesi için gerekenlerin yapılmasını istiyoruz” dedi.

Kış boyunca bebek gibi baktıkları ve ekmek paralarını kazandıklarını çilek fiyatların düşük bir fiyatla başladığını belirten üretici Hatun Usca ise, “Bu çilekler sadece bizim değil burada çalışan onlarca hatta binlerce insanın umut kapısı. Bizlerin çilekleri para edecek ki işçimiz kazansın biz kazanalım. Ama şuan ki durum bize endişe veriyor. Şuanda bugün 1 ton ürün hasat ettik. Bu rakam bir aya kadar tonlarca artacak çünkü açıkta çileklerde olacak. Çilekte öyle bir meyveki üç gün içinde tüketilmesi gereklidir. Ne kurutulan bir meyve yede bekletilebilen. Bu nedenle fiyatın düşme endişesi uykularımızı kaçırdı” dedi.

BAZI SERALARDA HASAT İKİ AY GEÇ BAŞLADI

Bu yıl hava şartlarının dengesiz gitmesinin seralarda yetişen ürünler üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Esin Tarım İşletme Sahibi Ziraat Mühendisi Esin Kurnaz, Bu yıl örtü altı çileğin hasadının hava koşullarından dolayı iki ay geç başladığını söyledi.

Ziraat Mühendisi Esin Kurnaz, “ Eylül ayında dikime başladığımız bu çilekleri normalde Aralık ayında hasat ediyorduk.  Hava şartları o kadar dengesiz gitti. Ocak ayında don olması nedeniyle bir kısım çileklerimiz don vurdu. Bu nedenle iki aylık bir uzama dönemi meydana geldi. Şubatın ortalarında yeni hasat edilebildi. Ürünlerimiz oldukça kaliteli dış pazara gitmesinde bir sıkıntı yoktur. Geciklemeli hasat edilmesi rekolte de bir düşüklüğe sebep olmamıştır. Aynı şekilde üründe beklenilen rekolte hasadı yapılacaktır. Üreticinin endişesi ürünün para etmemesi korkusu. Genelde dış pazarda iri çilekler iç pazarda ise küçük çilekler rağbet görüyor. Ama buradan söylemek isterim ki çilek büyük hormonludur diye bir şey yoktur sadece cinsinden dolayı büyüktür. Aroması ve kalitesi aynıdır.” Dedi.

 

İYİ DİLEKLERLE BAŞLADIK SEZONA

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise, Çilek sezonu açıldı. Çilek üreticilerimizin Allah emeklerini boşa çıkarmayacaktır. Biz sezondan umutluyuz.  İyi dileklerle sezonu açtık. Şuanda zor koşullarda da olsa çileklerimiz ihraç ediliyor.  Fiyatlarda endişeli bir durum yok. Kalitesine göre fiyatlar 3 ila 5 TL arasında satılıyor.  Korkumuz yok, iyi olacağına inanıp yürüyoruz. İnşallah sıkıntılar aşıldığında kısmen yaşanan bu endişe sona erecektir” dedi.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...  www.facebook.com/media/set/



Anahtar Kelimeler:
Çilek üreticisi Endişeli
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36