Kadınlardan anlamlı yürüyüş

Silifke ilçesinde Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Kadınlardan anlamlı yürüyüş

Haber: Atike Ceylan Kaçar

Kız Meslek ve Teknik Lisesi önünden anıt meydanına kadar yaklaşık 3 km’lik güzergâh üzerinde yürüyüş yapan kadınlar, pankart açarak yol boyunca slogan attılar.

Anıt meydanında kadınlar adına Silifke Cumhuriyet Kadınları Dernek Başkanı Av. Harika Levent Atatürk Anıtına çelenk koydu. Günün anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal Marşının söylenmesinin ardından basın açıklaması yapıldı.

Silifke Cumhuriyet Kadınları Dernek Başkanı Av. Harika Levent günün anlam ve önemine yönelik basın açıklamasını okudu.

Levent yaptığı basın açıklamasında, “Dünya Kadınlar Günü kadınların eşit işe eşit ücret, günde sekiz saat çalışma ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları eşitlik mücadelesinde, hakları uğruna can verdiği gündür. Günümüzde 8 Martlar, kadın sorunlarına çözüm önerilerinin, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin; bir kez daha dile gündür.8 mart kadınlar için bir kutlama günü değil, kadın hakları ve dünya barış günü olarak tüm dünya kadınları arasında dayanışma günüdür. Kadınların temel insan haklarından eşit olarak yararlanabilmeleri ve özgürlüklerinin mücadelesinin dayanışmasıdır. Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir” dedi.

Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmektedir diyen Levent, “Türkiye’de kadınlar siyasal hayatta ve gerek kamu gerekse özel işletmelerde yönetici olarak temsil edilmemektedir.2012-2015 yılları arasında Türkiye’de 5 bin 406 kadın öldürülmüş, okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden 4 ü kadındır. Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi için acil ve gerçekçi önlemler alınması gerekmekte ancak bu önlemler kağıt üzerinde kalan mevzuat değişiklikleri gibi sığ bir beklenti değil, yasaları işler hale getirecek toplum eğitimi bunun ‘sonucunda da oluşacak toplum bilincidir. Biz kızlı erkekli olmayı tahrik sayan, kadın erkek eşitliğini reddeden, kadınların sokağa çıkmasını edepsizlik sayan, dini yanlış yorumlayıp birde bunu siyasete alet eden, kadını eve kapatan, eğitim ve gelişimini engelleyen zihniyetler değişmediği sürece kadına yönelik her türlü ayrımcılığın önüne geçilebileceğine inanmıyoruz. Kadını eve kapatarak hiç bir erkeği namuslu hale getiremezsiniz. Bu zihniyetlerden uzaklaşılarak, kadın üzerinden yapılan tartışmalardan, kadın üzerinden yapılan siyasi rant arayışından artık vazgeçilmelidir. Kamu gücünü elinde bulunduranların kadınlar ve hakları üzerinden suni gündem yaratmaları suça eğilimli kimselere cesaret vermekten başka bir şey değildir. Artık şiddetin sonuçlarının yanında şiddetin önlenmesi için de yasal tedbirler arttırılmalıdır. Toplumda kadın erkek eşitliği temelinde eğitim seferberliği başlatılmalı, karar alma mekanizmalarında kadın temsilci kotası uygulanmak suretiyle kadınlarımızın siyasette ve bürokraside erkeklerle eşit şekilde temsili sağlanmalıdır. Şiddetin iki tarafı yoktur. Seyirci kalan her birey şiddete bizzat taraf olur. Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın erkek eşitliğinin, aileden başlayarak toplumsal yaşamın her alanında,eğitimde,çalışma yaşamında,siyasette çağdaş koşullara uygun şekilde anayasal ve yasal temele dayandırılmasını ve uygulamaya geçilmesini; kadına yönelik ekonomik, fiziksel, sözel, cinsel, psikolojik  şiddete ve kadın cinayetlerine son verilmesini yasal haklarını kullanmaları önündeki engellerin kaldırılmasını, kadını birey olarak görmeyen zihniyete son verilmesini istiyoruz” dedi.

Levent, “Kadınlarımızı anladığımız, saygı duyduğumuz, yaşam ve özgürlük hakkı başta olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetler de içinde olmak üzere sağlığına ve esenliğine uygun bir yaşam düzeyine kavuşma mal ve mülk edinme; çalışma, işini seçme özgürlüğüne saygı duyulduğu ölçüde mutlu bir dünya kurmuş oluruz. Bu nedenle dileğimiz Dünya Kadınlar Günü diye bir hak dayanışma gününe gerek kalmayacak bir dünya düzenine ulaşmaktır. Kadına karşı her türlü Ayrımcılığın kalktığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, eşitliğin mutlak olduğu, barış ve huzurun hüküm süreceği günler olmasını istiyoruz. Mutluluk özgürlükle, özgürlük ise cesaretle” dedi.

Ardından yürüyüşe destek vererek yürüyüşe katılan erkekler, kadınları tebrik etti ve günlerini kutladılar.


Fotoğraf Galerisi için linke tıklayınız...
 www.facebook.com/media/set/


 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36