Silifkeli kadınlar, seçme ve seçilme hakkını kutladı

Silifkeli kadınlar, seçme ve seçilme hakkını kutladı

Silifkeli kadınlar, seçme ve seçilme hakkını kutladı

 

Silifkeli kadınlar, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 84. Yıl dönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, basın açıklaması yaptı. Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut’da bu özel ve anlamlı günde kadınları yalnız bırakmadı.

 

CHP Kadın Kolları, İyi Parti Kadın Kolları ve Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Burada kadınlar, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Türk Kadınına hak ettiği değeri verdiği için bir kez daha minnetlerini dile getirdiler.

Basın açıklamasını gerçekleştiren CHP Kadın Kolları Başkanı Şerife Yörükçü, ‘Kadının sadece toplumsal hayatta değil siyasette de var olma talebinin 84 yıl önce karşılık bulduğu ve kadının seçme ve seçilme hakkını elde ettiği 5 Aralık gününü, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri olarak görmekteyiz.

Bugün, birçok Avrupa ülkesinden önce ülkemiz kadınlarının elde ettiği kadının seçme- seçilme hakkı, fırsat eşitsizliği nedeniyle kullanılamıyor. Seçme ve seçilme hakkını 1944’te elde eden Fransız kadınları, 2012 seçimleri sonrasında 155 kadın vekil ile %26,87 oranında temsil ediliyor. Buna karşın, Türkiye’de bundan tam 10 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınlar, bugün bu oranın neredeyse yarısı bir oranda (%14,8) mecliste temsil ediliyor. Yine Fransa’da 34 bakanın 16’sı kadınken, Türkiye’de ise 22 bakanlığın sadece 2’si kadınlara teslim ediliyor.

Bugün nüfusun %49,8’ini kadınların oluşturduğu ülkemizde, 1 bin 396 belediye başkanın 40’ı, 50 bin 249 muhtardan 636’sı, 81 valinin sadece 2’si, 184 rektörden 13’ü, 185 büyükelçiden 21’i kadın.

Kadının her alanda güçlenmesini savunuyor; sadece ekonomik alanda değil, siyasi alanda da kadınların etkin rol üstlenmesinin ülkenin geleceği ve refahı için bir zorunluluk olduğuna ve kadın temsiliyetinin öncelikli olarak karar verici pozisyonlarda sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü siyasette güçlenen kadın, ekonomik açıdan ve toplumsal alanda da güçlü kadın anlamına geliyor.

Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmemizin 84. yılını, bu hak için mücadele edenlere minnetle ve %50 temsiliyete ulaşacağımız günlere olan tüm inancımızla kutluyoruz’ dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36