Taşucu’ndaki Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

Taşucu’ndaki Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

Taşucu’ndaki Mermer Ocaklarına 44 Bin Fidan Dikildi

MEDMAR A.Ş’ nin Mermer çıkarılan ocakları yeniden yeşillendiriliyor

 HABER: ATİKE CEYLAN

Mermer çıkarılan sahalar yeşillendiriliyor

Maden çıkarılan alanların ıslah edilmesi kapsamında Medmar Madenciliğe ait maden sahasında 650 fıstık çamı toprakla buluşturuldu.

2005 Yılından buyana Taşucu mahallesi Tahtacı beleni mevkiinde Mermer Ocağı işleterek ülke ve ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlayan Medmar A.Ş. 2008 yılından buyana da maden çıkarttığı alanların ıslahı kapsamında 44 bin fidanı toprakla buluşturup, tahrip edilen alanları tekrar yeşillendirmeye çalışıyor.

Silifke Orman İşletme Müdürlüğü ve Medmar A.Ş. yaptıkları ortak ağaç dikim etkinliğiyle yeniden fidanları toprakla buluşturdu.

Düzenlenen programda İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir, Medmar A.Ş. Genel Müdürü Muhsin Bingöl, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi ve öğrenciler hep birlikte 650 fıstık çamı diktiler.

  “Bizim Doğanın dengesini korumaya, doğayı tahrip etmemeye tahrip ettiğimiz yerleri de rehabilite etmek gibi mecburiyetimiz var diyen Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir; “Silifke Taşucu güzergahında karşıdan bakıldığı zaman herkes burası ne diye merak ediyor. Burada görüldüğü üzere bir mermer madeni işletiliyor, onun için karşıdan baktığımız zaman çok kötü tahrip edilmiş bir alan görüyoruz” dedi.

 Kendisini ve Silifke’yi ziyaret gelen misafirlerinin aynı soruyu sorduklarından bahseden Kaymakam Cinbir, “Burada mermer olduğunu söylüyorum. Silifke’de çıkarılan mermerle ilgili olarak Buradaki mermer Silifke’de ve farklı şehirlerdeki işletmelerde işlenerek dünyanın birçok yerine ihraç ediliyor. Katma değere elde ediliyor. Ekonomiye bir katkıda bulunulmuş olunuyor. Bununla birlikte çevrede de bir kirlenmeye yol açılıyor. Buraya gelirken her ne kadar sulamaya çalışılsa da tozların ağaçları bile bembeyaz hale getirdiğini görüyoruz. Bir tahribat olduğu bir kirlenme olduğu ortada tabi bu oluyor diye bu mermeri buradan çıkarmayacağız mı, bu mermeri işlemeyeceğiz mi, işleyeceğiz diye konuştu.

Mermer İşletme tesisleri ile ilgili devletimizin kurumlarının, bakanlıklarının, genel müdürlüklerinin, hukuk sisteminin belirlediği esaslar var diyerek sözlerine devam eden Cinbir, Bu esaslar çerçevesinde ruhsatlandırılmış bu maden sahalarında, bir taraftan madeni işlerken, bir diğer taraftan da doğaya, çevreye verdiğimiz olumsuzlukları bertaraf edecek tedbirlerin alınmasına yönelik hukukumuzun ön gördüğü işler var. Bunların yapılması hususunda, buradaki maden işletmesinin her yıl orman işletme müdürlüğü bütçesine aktardığı bir kaynak var. Bu kaynaklar bu alanlara ağaç dikilsin, bu ormanlar yeşersin, gelecek kuşaklara daha yeşil bir çevre bırakılsın ve geçmişten devraldığımız zenginliklerimizden yararlanırken, gelecek kuşaklarında bunlardan yararlanabileceği şekilde bırakma sorumluluğunu yerine getirebilelim diye bu noktada yapılmış düzenlemeler var” dedi.

 Bu gün 650 fidanı toprakla buluşturduk diyen Kaymakam Cinbir, Burada bugün ve geçtiğimiz yıl diktiğimiz fidanlar büyüyecek ve ağaç olacak. Umut ediyorum ki buradaki yeşillendirme çalışmaları Taşucu’na doğru sürecek, Akdeniz’den geçen gemiler buranın bu alandaki yeşile bakarak yol alacaklardır. Bugün burada tahrip edilen bu alanın yeniden yeşille buluşmasında başta Orman İşletme Müdürlüğümüz, Orman çalışanlarımız olmak üzere, özel olarak Maden İşletme sahasında bize ev sahipliği yapan Medmar Madencilik şirketine ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum dedi.

Kaymakam Cinbir; “Yaratılan tahribata rağmen burada yaptığı çalışmalarla bu alanı yeniden doğaya kazandıran, ülkemize ekonomik olarak katkı sağlayan Medmar’ın bu çalışmalarının artarak devam etmesini diliyor ve Medmar’a Başarılar diliyorum” dedi.

MEDMAR AŞ. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAMAKTADIR

Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan, “2005 Yılından buyana bölgemizde Mermer ocağı işleten Medmar Mermercilik kendi çalışma alanının dışında Ormanlarımızın oluşmasında ve yangınla mücadelede bizlere büyük katkılar sağlamıştır. Ayrıca Medmar A.Ş. her yıl 2 bin 500 dönüm saha için ağaçlandırma ve kira bedeli olarak devletimize 2 milyon TL bedel ödemektedir” dedi.

Yapılan anlaşmalar gereği maden sahaları ıslah edilmek ve ağaçlandırılmak zorundadır diyen Arslan, “Medmar A.Ş. mermer çıkardığı alanlarda 2008 yılından buyana ağaçlandırma çalışması yaparak bu alanlara 44 bin fidan dikmiştir” dedi.

Medmar A.Ş. olarak çalışma yaptığımız yeri terk etmeden ıslah çalışmalarımıza başlıyoruz diyen Medmar A.Ş. Genel Müdürü Muhsin Bingöl, “Amacımız doğayı tahrip edip bırakmak değildir. Bir yandan Mermer çıkarıp ülke ekonomisine katkı sağlarken, bir yandan da yüzlerce kişiye istihdam sağlamaktır. Bunları yaparken de oluşan tahribatı yaptığımız ıslah projeleri ile yeniden yeşillendiriyoruz. Bizim için önemli olan yeşil alanların tekrar kazanılmasıdır” dedi.







Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36