Bu uyku düzeni nasıl oluyor da fazla kiloya sebebiyet veriyor? Biliyoruz ki uyurken vücudumuzda biyokimyasal tepkimeler devam etmektedir ve bazı tepkimeler için bazı saatlerde uyku da şarttır. 

 

   Düzensiz veya yetersiz uyumanın obeziteye sebep olduğunu gösteren birçok çalışma vardır. Örneğin  dikkat ederek yaptığınız diyet sonuç vermiyorsa nedeni uykusuz geçirdiğiniz günler olabilir. Çünkü az uyumak iştahı açmakta ve insanda doymada hissini engellemekte. Geceleri özellikle 6 saatten az uyuyan insanların obez ve Tip 2 diyabet hastası olma ihtimallerinin arttığını ortaya koyan çalışmalar bulunmaktadır. 

 

  Uyku sorunu yaşayan kişilerin açlık hormonlarının salgılanması artar, tokluk hormonlarının salgılanması azalır yani kilo dengelenmesini sağlayan hormonlarda düzensizlikler yaşanır bu da kişide yeme isteğini artırır. Kişiler enerjisini artırmak için daha çok yemek yemeye yönelebilir.

 

   Vücudumuzda melatonin hormonu saat 23.00-05.00 arası salgılanır, biyolojik ritmimizi dengede tutmakla görevlidir, bu saatler arasında bireyin uyku halinde olması gerekir.

 

  Az uyuyan bir kişinin normalden %20 fazla gıda tükettiğini belirten çalışmalar mevcuttur. Bu kaloriler vücutta birikerek kilo alınmasına neden olabilir. Leptin ve ghrelin adı verilen iştah mekanizmalarını ve kilo dengesini ayarlayan hormonlarda da uykusuzluk nedeniyle dengesizlikler olabilmektedir. 

 

  Uyku apnesi olanlar eğer kilolu ise mutlaka kilo vermeli. Zayıf olanlar için ise egzersiz yapmaları uyku probleminin önüne geçmeleri için son derece önemli.

 

   Uykuya dalmada problemler çekiliyorsa triptofandan zengin besinler ile beslenilmesi şart. Süt ürünleri, muz, badem gibi besinleri tüketmek daha kolay uykuyu sağlar. 

 

 Kafein içerikli yiyecek ve içecekler birçok kişinin uykusuna mani olan yiyecek ve içeceklerdir. Bu nedenle özellikle uyku problemi yaşıyorsanız akşam yemeğinden sonra kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içerikli yiyecek ve içecekleri tüketmemek uykusuzluğun önüne geçmede faydalı olacaktır.

 

Kaliteli uyku için öneriler:

         Solunumu rahatlatmak ve kalp üstünde basınç oluşmasını azaltmak için yemeğinizi yatmadan en az üç saat önce yiyin.

         Günde 2 fincandan fazla kahve içmeyin.

         Alkol ve sigara tüketimini azaltın.

         Günde 45 dakika yürüyüş yapın.

         Özellikle obez olan kişiler için daha sağlıklı bir yaşam tarzını seçmek uyku apnesi tanı prognozunu büyük ölçüde iyileştirecektir.

         Odanızda lavanta, gül gibi rahatlatıcı kokular bulundurabilirsiniz.

         Çok düşünceli olmak, sürekli huzursuz olmak da düzensiz uyku saatleriyle sonuçlanabiliyor. Bu noktada kesinlikle bir uzmana danışılmalı.

         Yatak odanız ıs, ışık, gürültü açısından uygun olmalı.

         Gece uykusuzluk çekiyorsanız gündüz uyku uyumayın.

         Her gün aynı saatte uyumaya özen gösterin.

         Özelikle uykudan hemen önce sıvı tüketmek gece boyunca tuvalet ihtiyacınızı karşılamak adına uykunuzun sık sık bölünmesine neden olur. 

 

Vücudumuzu sağlıklı yaşamın en önemli parçalarından biri olan uykudan mahrum etmeyelim. Son olarak uykuyu düzeltirseniz çok şey değişir, ortalama 7-8 saat uyku yeterlidir.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.