54. MUT KARACAOĞLAN KAYISI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ

Mut denilince akla kayısı gelir, zeytin gelir. Kültür deyince , Yörük, Türkmen yaşamı akla gelir. Konar göçer yaşam. Onun içinden çıkan kültür yapısı. İşte özellikle 19.y.y. yaşayan Küçük Karacaoğlan bu kültüre büyük katkılar sunmuştur. Bütün uzun havalarda, türkülerde, oyun havalarında onun ağırlığı vardır.

54. yıl önce başlayan festival hala devam ediyor. Karaca Oğlan bir kenara itilse de, kaysı ekonomik anlamda ülkede ve dünyada yerini alması bir marka olmasını sağlamıştır.

1970 yıllarda çok coşkulu zengin programların yer aldığı festivalleri anımsıyorum. Ruhi Su, Ümit Kaftancıoğlu, Sadi Yaver Ataman, İhsan Hınçer, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Hilmi Dulkadir, Osman Atilla, Vecdi Yarman, Fevzi Halıcı, Müjgan Cumhur, Nail Tan, Hayrettin İvgin , Aşıklar, Halk Oyunları grupları ve onları konuk eden Belediye Başkanı Yahya İnanıcı, Araştırmacı Sıtkı Soylu, konuksever Muhammet Gür, Taşkıranlar . yeni yetme bir gazeteci olarak tanık olduğumuz festivalleri gördük. Onu anmadan geçemedim.

Bu yıl 54. kutladığımız festival, 3 haziran Cuma günü saat 14.00 de tarihi çınar altında başladı. Mut Belediyesi , Anamur Belediyesi Konservatuarı, Toroslar Belediyesi Halk oyunları gösterileri, açış konuşmaları, sergi açılışları, kaysı yeme yarışması, havuza kaysı atılması.

Güreşler, spor yarışmaları, akşamları da konserler ile devam etti. Mut belediye başkanı Nebi YILMAZ konuşmasında ;

“ kayısı, zeytinin başkenti olması vurgusunu yaptı. Organize sanayi nin önemini , Organize sanayinin Mut un kaderini değiştireceğini “ belirtti.

İlçe Kaymakamı Mehmet Ali AKYÜZ, Mersin Milletvekili Baki ŞİMŞEK, Dr. Hüseyin ÇAMAK ve MHP genel Başkan yardımcısı Oktay ÖZTÜRK Yaptıkları konuşmalar ile festivale anlam kattılar. Özellikle Dr. Hüseyin ÇAMAK , bir tabip olarak, Dikkatleri çekti :

“ Sigara içmemek kaydı ile, kayısının her derde deva bir ürün. Her gün 3-4 adet yaşını ya da kurusunu yiyin. “

Geçtiğimiz günlerde açılan Musa Eroğlu Sevgi parkında festivalin yapılması anlamlı idi. Ama Karaca Oğlan ı anma anlamında kentte yaşamını sürdüren Musa Eroğlu ‘na konuşma verilse , Karaca Oğlanı ın anılması da yerine gelirdi diye düşünüyoruz.

Dileriz 55. Si düzenlenecek festival de Karaca Oğlan mezarı başında anılır. Paneller, seminerler yapılır. Yörük – Türkmen Kültürü yer alır. (Halk oyunları, Çukurbağ Seyirlik Oyunları, Mengi ve samahlar) , özellikle aşıklar şenlikleri tekrar başlatılır. O zaman kayısının tanıtımı da, onun ile birlikte daha başarılı tanıtımı yapılır. O zaman sunucu halk oyunlarımızı halk dansları yerine halk oyunları diye sunar.

Zeytin, üzüm ve kayısı ve yörük yaşamı. Mut ‘un tarihi burada yatıyor. Alahan Uygarlığına bir bakabilirsek, bunu görmek mümkün. Tarih boyunca Karabağ yöresinde şaraplık üzümler yetiştirilmiş, şarap yapılmış. Ama birileri günah olur diye bir su şişeleme fabrikasının ruhsatını iptal ettirmişlerdir. Mut üçüncü ürünün ilk sanayi ürününden mahrum kalmıştır.

Başta üzüm olmak üzere zeytin, kaysı , süt ürünlerinin sanayi ürünü olarak Mut’tan gönderilmesi ile bölge ekonomisi yeniden canlanacaktır.

Organize sanayi ile birlikte Mut – Silifke- kara yolu ağının iyileştirilmesi , ama en önemlisi Karaman- Mut- Taşucu demiryolu projesinin yapılması ile İç Anadolu pazarı, deniz yolu ile dünyaya açılımı sağlanacaktır.

Mut zeytini, satın alınıp, Ece zeytinleri diye pazarlanıyorsa ; bunu aşılması için projelerin üretilmesi gerektiğini görüyoruz.

Festivale katılan Anamur Belediyesi Halk Oyunları ile konservatuarın kurulduğunu öğrenmiş olduk. Taşeli kültürüne büyük katkı sunacağını ümit ediyoruz.

Dileriz ki, Taşeli Kültürünün yoğun olarak yaşam bulduğu Mut, Silifke de de bu konservatuvarlar kurulur. Sanatsal alt yapısı bulunduğu için, başarılı olacaklarına inanıyoruz.

İşte o zamanlar, yörede festivaller daha anlam kazanır. Bilimsel olarak kutlanmaya başlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.