Toros Üniversitesi bünyesinde kurulan KEYAM ( Toros Üniversitesi Kentleşme ve yerel Yönetimleri Uygulama ve Araştırma  Merkezi )  ın düzenlediği MERSİN’DE GÖÇ VE KENTLİLİK BİLİNCİ paneli 13 Ocak 2018 cumartesi günü saat 13.30 da Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsünde yapıldı.

 

Panele konuk olarak Eski Kültür Bakanı ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, CHP İl Başkanı Av. Adil Aktay, CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylarından eski milletvekili Vahap Seçer, Mersin Cem Evi Başkanı Hasan Kılavuz Dede, İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede , Alevi Kültür Dernekleri Silifke Şube Başkanı Celal Necati Üçyıldız ve denetleme kurulu Başkanı  Av. Hasan Doğan ve mersin den bu konuya duyarlı konuklar yer aldılar.

 

Panel Keyam Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer ve Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren in açış konuşmaları ile başladı.

 

Oturum başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer:  GÖÇ VE KENTLEŞMENİN DİNAMİKLERİ VE MERSİNDEKİ YANSIMALARI,

Mirza Turgut : MERSİN GÖÇ BEGESELİ ( 25 dakikalık bölüm)

Abbas Tan : İÇ GÖÇÜM GETİRDİKLERİ VE GÖTÜRDÜKLERİ ,

Doç.  Dr. Erkan Aktaş ( Mersin Üniversitesi İİOF Öğretim Üyesi) : SURİYELİ GÖÇÜN MERSİN’E ENTEGRASYONUNDA YAŞANAN SORUNLARA BAKIŞ ,

Yrd.  Doç .Dr. Mustafa Peköz ( Paris Üniversitesi ) : AVRUPA BİRLİĞİNDE TÜRKİYELİ GÖÇMENLER VE ENTEGRASYON SORUNLARI  ,

Sami Akgün ( Mersin Tahtacılar Derneği Başkanı ) : GÖÇ VE KENTLEŞMENİN DİNAMİKLERİ VE MERSİNDEKİ YANSIMALARI,

 

-          Mersin küçük bir köy iken , sürekli göç alarak bu gün Türkiye nin belli başlı büyükşehirlerinden biri haline gelmiştir.  İşte Süveyş Kanalı inşaatının başlaması ile Toros Dağlarında bulunan kerestelerin hazırlanması, dağlardan getirilmesi , limanlardan gemiler ile gönderilmesi, Amerika, İngiltere de pamuk üretimi ile sorunların başlaması ie Çukurova da pamuğun üretilmeye başlaması, bunun için Mısır dan, Suriye’den göçlerin başlaması, sanayi kuruluşları ile (çırçır, dokuma Fabrikaları ) İç Anadolu ve Güneydoğu dan gelen göçler.  1990 yıllarda Güneydoğu dan göç etmek zorunda kalan Kürtler, Orman emvali kesimleri için Çanakkale, Aydın, İzmir, Antalya, dan gelen göç dalgaları.

-          Suriye de başlatılan iç savaş ile birlikte oradan göçe zorlanan Suriyeli göçmenler. İşte Mersin ‘e gelmek zorunda kalan göçmenler. Onların beraberindeki getirdiği sorunlar.

-          Mersin de başta yerel yönetimler ve merkezi hükümetler, bu göçmenler ile onların sorunları ile ilgilenmediklerinden hep mutsuzluk yaşanmış, geçmişte Araplara, Kürtlere karşı yaşanan kin, nefret duyguları bu kez Suriye den gelen Araplara karşı başlamış bulunmakta.

-          1960 larda başlayan Avrupa Göçmenlerin gitmesi ile Türkiye den bu ülkelere giden vatandaşlar orada sorunlar yaşamışlar. Ama bu gün onların sorunları sosyal devlet anlayışı içinde çözümlenmiş bulunmaktadır.

-          Göçmenlere İnsanca yaraşır bir bakış açısı verilirse, o yerde sorunlar en aza inmekte, onlar kaderleri ile baş başa bırakılırsa, sorunlar büyümekte.

-          Mersin de önümüzdeki süreç içinde ; 1990 yıllarda gelen Kürtler,  5-6 yıl içinde gelen Suriyeli Arap Göçmenler ile ilgili bir çalışma yapılmak zorunda, işte bu panel bu çalışmalara ışık tutmak üzere anlam taşıyor.

-          Toros Üniversitesinde daha önce Kurulan Alevi ve Bektaşi Enstitüsü, bu kurulan KEYAM  Toplumsal sorunları ortadan kaldırmaya yönelik akademik çalışmalara öncülük etmesi anlamında Mersin e, ve ülkeye büyük katkılar sağlayacaktır. Bu Üniversitenin toplumsal sorunlara bakış açısını göstermesi anlamında kayda değer bir çalışma bütünü olarak görülmesi, yerel yönetimlerin, merkezi hükümetlerin ve bilhassa sivil toplum örgütlerinin desteklemesi ile Mersin yaşanılabilir bir kent olacaktır.

 

Bu anlamda Toros Üniversitesi Bünyesinde yer alan KEYAM  bölgede huzurun, insanca yaşamanın reçetesini ortaya koymaya başladı. Bu çalışmalar devam edecektir. Yeter ki, desteklensin. Yardımcı olunsun. Özellikle Mersin ‘i yönetmeye hazırlanan kişi ve kuruluşların bu çalışmalara katkı sunması, içinde yer alması Mersin i , yöreyi yaşanılacak kentler düzeyine getirmesine olanak sağlayacaktır.

 

Biraz ufkumuzu açmak, biraz gayret etmek, burada yanan meşalenin daha gür yanmasını sağlayacaktır.

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.