Okul çağı döneminde çocuklar bedensel ve zihinsel gelişimlerini sürdürürler. Hastalıklara ve fazla kiloya karşı çocukları korumanın en iyi yolu sağlıklı besin seçimleridir. Sağlıklı beslenme ise hem yeterli ve dengeli beslenmeyi hem de güvenli besin kavramlarını içeren bir terimdir. Bu dönemde karşılaşılan sorunların başlıcaları zayıflık ve şişmanlık gibi kilo problemleri, demir eksikliği anemisi, vitamin ve mineral eksiklikleridir.                                                           

 6-14 yaş grubunu kapsayan okul çağı döneminde çocukların beslenmeleri konusunda nelere dikkat edilmeli?

 Besin endüstrisindeki gelişmelerle birlikte okul kantinlerinde öğrencilerin tüketebilmeleri için uygun besin seçenekleri maalesef çok azaldı. Bu nedenle evde okula giden çocuklara evdeki imkanlar dahilinde sağlıklı beslenme çantaları hazırlamak en doğrusu.

 Çocuklar için örnek kahvaltı menülerinin birkaçından bahsedelim:

1.         1 bardak süt, 1 haşlanmış yumurta, 5-6 zeytin, ekmek, domates, salatalık

2.         1 bardak süt, 2-3 adet ceviz ya da fıstık ezmesi, ekmek, meyve

3.         Peynirli omlet, ekmek, taze sıkılmış meyve suyu

4.         1 bardak süt, müsli, meyve, ceviz

 

Çocuklara yönelik sağlıklı yaşam ve beslenme önerileri:

1.         Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekir.  Süt grubunda yer alan süt, yoğurt; et grubunda yer alan et, yumurta, peynir, kurubaklagil; sebze ile meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, pilav, makarna vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekir.

 

2.         Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1 dilim peynir tüketmeleri önemlidir. Ayrıca hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilir.

 

 

3.         Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin şeker ve şekerli besinler, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi  çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır. 

 

4.         Vücudun düzenli çalışması, çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivite artırılmasına önem verilmelidir. Bu nedenle çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir.

 

5.         Özellikle yemekhanesi olmayan okullar için kantinlerde bulunan yiyecek ve içecek seçeneklerinin, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nde belirtilen ve porsiyon kontrolü konusunda bilinçlenmeye zemin hazırlayacak şekilde, tek porsiyon ve daha fazla küçük paketlerde satılmasının desteklenmesi gerekir.

 

10 YAŞ OKUL ÇOCUĞU İÇİN ÖRNEK MENÜ

KAHVALTI

1 su bardağı süt veya meyve suyu (taze sıkılmış)

1 dilim peynir

1 yumurta

1 tatlı kaşığı tereyağ veya 5-6 zeytin

1 yemek kaşığı bal/reçel veya pekmez

2 dilim ekmek

 

ARA ÖĞÜN

1 porsiyon meyve

 

ÖĞLE

4 yemek kaşığı nohut

6 yemek kaşığı bulgur pilavı

1 kase cacık

1 kase salata

 

 

ARA ÖĞÜN

1 dilim kek veya poğaça (ev yapımı)

  AKŞAM

2 orta dilim kıymalı börek (veya 2-3 ızgara et veya tavuk veya balık)

6 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay bardağı yoğurt

Salata

 

ARA ÖĞÜN

10 fındık

1 porsiyon meyve

 

Özel Olbamed Hastanesi

Diyetisyen Sedef Özdemir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.