“İKİ KADIN BİR RÖPORTAJ”

“İKİ KADIN BİR RÖPORTAJ”

“İKİ KADIN BİR RÖPORTAJ”

 Bu hafta iki ayrı kadınla “iki kadın bir röportaj” köşemizde bir araya geldik.

 Her geçen gün artan talebe cevap vermek istiyoruz. Hiç kimseyi kırmadan, kadınların zor şartlar altındaki büyük başarılarını yazmak ve gazetemizi tercih etmeleri bizleri mutlu kılıyor. Evet…bu bir kadın ziraat mühendisi; dağ taş, yağmur çamur, gündüz gece demeden mesleğinin hakkını veren emekçi bir kadın Esin Kurnaz. Sadece emekçi bir kadın değil, memleket aşkıyla okulu bitirir bitirmez Silifke’ye gelip mesleğini kendi memleketine faydalı olmak için kullanan fedakar bir kadın… Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği bölümünden 1993 yılında mezun olan Esin Kurnaz, memleketi Mersin-Silifke’ye gelerek memleketine hizmet vermeye başladı.

•          ATİKE CEYLAN-Sayın Esin Kurnaz öncelikle gazetemizi tercih ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Kendinizi kısaca tanıtıp, Ziraat Mühendisliği mesleğinizi ve eğer yaşıyorsanız kadın mühendis olmanın zorluklarını anlatabilir misiniz?

•          ESİN KURNAZ-Ben Ziraat Mühendisi Esin Kurnaz. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölümünü 1993 yılında bitirdim. Mezuniyetimin ardından birkaç yıl Mersin’de çalıştıktan sonra memleketim Silifke’ye geldim. Bilgi birikimimi kendi memleketimde icra etmek istedim. İşimin zorlukları elbette herkes kadar var. Mesela gece çıkıyorsun, soğuk havalarda danışanlarını geziyorsun, seralarda don vurmasın, dereceler ayarlansın, kimse zarar görmesin diye. Sonra dağ taş demeden geziyoruz.Benim için bunlar çok zor işler değil, çünkü ben işimi severek yapıyorum..Kadın mühendis olma konusunda ;bizim çiftçilerimiz kadın erkek olmamıza değil, bilgi birikimimize bakıyor.

•          ATİKE CEYLAN-Hangi alanda danışmanlık yapıyorsunuz?

•          ESİN KURNAZ- Özellikle meyve ağırlıklı, sebzede var elbette ama meyve ağırlıklı çalışıyoruz. Şu an mevsimimizde çilek, erik, kayısı, limon,nar gibi meyveler başta olmak üzere  lahana, bakla, brokoli, gibi sebze türleri ağırlıklı. Tabi ki tropikal bitkiler hariç her türlü meyve ve sebze yetiştirmesi ve doğru ilaç kullanımında yardımcı oluyoruz. Benim danışanlarım genellikle referansla geliyor.. Benim avantajım ise müşterilerimin birbirine tavsiye etmesi ve güven duyulması oluyor.

•          ATİKE CEYLAN- Silifkeli çiftçiler sizin gözünüzde nasıl ve tarımda beklenilen yerde miyiz?

•          ESİN KURNAZ- Silifkeli üreticilerimiz   kendilerini  Türkiye ye kanıtlamış çiftçilerimizdir. Sürekli yeniliklere açık ,sürekli kendilerini yenilemekten korkmuyorlar. Bizlerde teknolojinin gelişmesiyle birlikte ürünün daha verimli ve kaliteli olması için gerekli yöntemleri uyguluyoruz, böylelikle kaliteli üretim kaliteli hasat ortaya çıkıyor. Bakın Türkiye’de ilk meyveler bizde yetişiyor. Turfanda olduğu gibi açıkta da ürün sürekli yenileniyor. Hatta ürünün hasat süresi uzatılıyor. Bakın çilek neredeyse 10 ay hasat ediliyor. Bu sadece başarıdan bir örnek. Ben tropikal meyve yetiştiriliciği alanında etkili olmasam da bu alanda da yenilikleri deneyenler ve bu meyveler için  pazar arayıp süreklilik hale getirmeye çalışan çiftçilerimiz var.

•          ATİKE CEYLAN-Ziraat Mühendisi olarak Gıda ve Tarımcılık ilçe Müdürlüğü ile istişare kuruyor musunuz?

•          ESİN KURNAZ- Tabi ki sürekli Gıda ve Tarımcılık ilçe Müdürlüğü ile istişare halindeyiz. Takıldığımız noktalarda yardım alıyoruz. Danışanlarımın benim alanım dışında ihtiyaçlarını yine paylaşıp çözüm sürecinde ortaklaşa hareket ediyoruz. İkimizin amacı da üretici için faydalı olmak ürünün en iyi koşullarda yetiştirilmesini sağlamak.

•          ATİKE CEYLAN- hepimizin normal hayatta bile doğru bildiği yanlışlar vardır ya hani. Sizde üreticiler arasında doğru bilinen yanlışları görüyor musunuz?

•          ESİN KURNAZ-Evet. Bu sık sık başıma geliyor. Mesela aynı ilacın sürekli kullanılması halinde bitkide bağışıklık yapıyor.   Bunun doğrusunu, ilacın uygulama ve kullanma dozunu hava koşullarının getirisini, hava ısısının düzenli olmasını ve hangi şartlarda hangi ilaçların atılması gerektiğini anlatınca doğru bildiği yanlışların farkına varıyor. Budama şekillerinden, çapalama dönemine, çiçek ilacından böcek ilacına kadar hassas olan alanlar var. Yanlış zaman ve yanlış ölçülerde atılan bir ilaç bir yılki verimi tamamen etkiler. Hatta gelecek yıllarını bile etkilediği olur. Bu nedenle bizler varız ve yardımcı oluyoruz.

•          ATİKE CEYLAN-Silifke toprakları verimli mi sizce?

•          ESİN KURNAZ- Silifke’nin taşı toprağı altın misali, taşa tohum at can biter. O kadar verimlidir ki 4 mevsim ayrı ayrı ürün alınır. Hatta aynı seradan aynı tarladan 4 ürünü bir arada tutmak ve yetiştirmekte mümkün. Ayrıca iş alanı da çok. Tarımda çalışmak isteyen herkes buraya gelip çalışabilir ve ekmeğini kazanabilir. Birde şu konu var ki bu cennet gibi olan bölgemizde kurulması düşünülen Nükleer santral, Termik santraller ve çimento fabrikası tarımda büyük endişe yaratmaktadır. Bu tehlike önce insan sağlığını sonra tarımı yok  edecektir.

•          ATİKE CEYLAN-Üreticiden ve üretilen üründen bahsettik. Birazda mesleğinizden bahsedelim. Herkes yapacağı mesleğin iş imkânlarını merak ediyor. Bize biraz okuduğunuz bölümün özel sektör ve devlette ki çalışma olanaklarından bahsedebilir misiniz?

•          ESİN KURNAZ-Ziraat Bölümünün iş imkanları kendini geliştirdiğin kadar özelde iyi bir iş sahibi olursun. Yabancı dili iyi bilerek, mühendisin yapacağı işleri iyi öğrenerek, özelde iyi bir maaşla işe başlayabilirsiniz. Özelde insanlar işini iyi bilen mühendis arıyor. Ayrıca benim gibi kendi iş yerini açıp çalışabilirler.

ATİKE CEYLAN-Bölümünüzün geleceği hakkında çok iyi şeyler düşünüyorsunuz?

 ESİN KURNAZ- İnsanlar her şeyden mahrum kalabilir .Örnek verecek olursak ev, telefon, internet, araba, v.b. ama insanlar 2 şeyden mahrum kalamaz ; GIDA VE SU . İnsanlar illaki bir noktadan sonra tarıma yön verecektir ve bu sebeple ziraatın önü açılacaktır.

ATİKE CEYLAN -Geçmişe dönme şansınız olsa yine ziraat mühendisliği bölümünü okumak ister miydiniz? Neden?

 ESİN KURNAZ-Geçmişe dönme şansım olsa yine ziraat okurdum. Çünkü bu bölümü seviyorum.

ATİKE CEYLAN - Gelecekte bu bölümü okumak isteyen öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

ESİN KURNAZ- Öğrencilere tavsiyem, bu bölümü bitirene kadar kendinizi iyi bir şekilde geliştirin çünkü üniversite bittikten sonra iyi bir iş yerinde çalışmak istiyorsanız yapacağınız tek şey kendinizi geliştirmek olsun. Bölgemiz bir tarım bölgesidir bu anlamda gençlerimize Ziraat Mühendisliğini tavsiye ederim kazançlı olduğu kadar oldukça keyifli.

 ATİKE CEYLAN –Röportaj için gazetemize tercih ettiğiniz için tekrardan teşekkürler. Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

ESİN KURNAZ- Ben sürekli proje üretiyorum, kendimi yeniliyorum, yenilikleri takip ediyorum. Bizim işimiz kendini yenilemek ve geliştirmek üzerinedir. Böylesine güzel,   vatana millete hayırlı bir mesleği yapmaktan gurur duyuyorum. Gazetenizde yer almaktan oldukça mutlu oldum. Beni okuyan tüm Silifkelilere de teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36