ÖYLE BİR MEYVE YETİŞTİRDİ Kİ

ÖYLE BİR MEYVE YETİŞTİRDİ Kİ

ÖYLE BİR MEYVE YETİŞTİRDİ Kİ

   

Haber: Atike Kaçar 

Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Cambazlı mahallesinde kivi üreticisi İsmail Çocuk, kivi yetiştirmeye başladıktan sonra hayat kalitelerinin yükseldiğini ve her geçen yıl kivi bahçesini genişlettiğini söyledi.

 

Silifke’nin Cambazlı mahallesinde 2008 yılından bu yana kivi üreticiliği yapan İsmail ve Eşi Meryem Çocuk, daha önce domates ve biber gibi sebzeleri yetiştirdiklerini fakat girdi maliyetlerinin çok olması nedeniyle bu sebzeleri yetiştirmekten vazgeçtiklerini ve alternatif ürün olan kivinin yetiştiriciline başladıklarını söyledi.

 

“Bir umutla başladık kivi üretimi yapmaya” diyerek kivi hakkında bilgi veren üretici Meryem ve İsmail Çocuk, “Topraklarımız bereketli, denedik oldu, Allah’ım izin verdi para kazandık ve çok memnunuz.” Dedi.

 

 KİVİ YETİŞTİRDİKTEN SONRA İNSAN GİBİ YAŞAMAYA BAŞLADIK

 

Üretici İsmail Çocuk “Üretim yapmaya başlamadan önce çevremizdekiler çok fazla olumsuz eleştirilerde bulundular ne kadar uğraşırsak uğraşalım olmayacağını düşündüler. Biz bu işi yapmaya başladıktan sonra üretimden çok olumlu sonuçlar aldık.  Meyveler güzel yetişti bunun yanı sıra alıcısı çok fazla. Alıcısı gelip ayağıma geliyor ve kendileri toplayıp nakliyesini de kendileri yapıyor. Kivinin pazar değeri yüksek bir meyve” dedi.

 Toplamda 17 dönüm bahçemiz var. Üretimden ve satıştan elde ettiğimiz gelir güzel. Bir dönümden 6 ton ürün alıyoruz.  Kilosu üç liradan alıcı buluyor. Çok emek verdik sabrettik ve bahçemizi daha da genişletip işlerimizi büyütmeyi planlıyoruz. Kivi meyvesi üçüncü yılda meyve veriyor, Ne ilacı var ne sıcaktan etkilenir. Bu nedenle benim gibi bir üretici yılda 100 bin lira gibi bir para kazanması çok büyük bir rakam. Biz memnunuz” dedi.

 YA SEBZE YA BEN 

Eşiyle beraber emek verip kivinin üretimini yapan Meryem Çocuk, “Eskiden domates biber gibi sebzeler ekerdik.  Bunun sıcağı var işçisi var ilacı var, çok zorlanıyorduk. Mesela ben bu sıcakta evinde oturuyorum ama domates yada başka bir sebze olsa böyle olmaz sıcakta işçiyle birlikte tarlada çalışıyor oluyorduk. Sonuçta para kazanacağında garanti değil. Yani çok yorulmuştum eşime ya sebze ye ben dediğim gün dönüm noktamız oldu ve kivi yetiştirmeye karar verdik ve çok çok memnunuz” dedi. 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36