Doğanın Gizli Şifa Kaynağı Biberiye

Çayı, yağı, tazesi, kurusu ile Toros Dağları'ndan şifa dağıtan bitki biberiye

Doğanın Gizli Şifa Kaynağı Biberiye

Kozmetik, ilaç sanayisi ve mutfakların aranılan bitkisi biberiye, hem şifa dağıtıyor, hem mutfakları renklendiriyor hem de gelir kaynağı oluyor.

Kıbrıs Barış Harekatı Ormanının hemen güneyinde bulunan, mücavir bir alanda yetiştirilen biberiyelerin içinde adeta cennette hissediyorsunuz kendinizi.

Kokusuyla sizi kendinizden geçiren ve yüzyıllar önce terapi olarak kullanılan biberiye, son yıllarda orman köylüsünün gelir kaynağı oldu.

Mersin bölgesinde bölge bölge yayılan biberiye dikiminde Kıbrıs Barış Harekatı Ormanında arıcılar için özel olarak kurulan Bal Ormanında yetiştirilen biberiyeler, özenle kesilerek toplanıyor.

 Birçoğu kesilirken, geri kalan kısmı  gelecek yıl için  toplanmak üzere büyümeye bırakılıyor. Böylelikle her yıl üretimi canlı tutuluyor. Öte yandan balcılar için arıların bal üretme sabaha olarak ta görev yapıyor.

Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan bizleri Bal Ormanında ağırlıyoruz, mis kokulu biberiyeler 30 hektarlık alanda yetiştiriliyor.

Müdür Aslan, arıcılar, köylüler ve sanayi alanında ihracat için öneminden bahsederken, Silifke’nin gelir getiren ürünlerinden olmaya hak kazanmış biberiyeden gurur duyarak bahsediyor.

Müdür Aslan, “Ülke ekonomisi anlamında  üzerimize düşen görevi yaptığımıza inanıyoruz. Geçen sene 15 ton üretimini yaptık.  Köylü de bunları toplayarak kilosunu 5-6-7 lira arasında değişen i rakamlara satarak ciddi manada gelir elde ediyor.Ayrıca orman içinde yangından korunmaya yönelik yol açımlarında yol kenarlarında makilik bitki olarak da görev yapıyor. Yani her yönüyle şükredilmesi gereken bir şifa kaynağı ve maddi gelir kapısıdır”. Dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36