DİYABET HASTALARINA SAĞLIKLI BESLENME TÜYOLARI

Diyabet insülin hormonunun eksikliği ya da kullanılamaması sonucu ortaya çıkan metabolizma hastalığıdır. İnsülin yokluğunda kanda glikoz birikir işte bu olayın gerçekleşmesi diyabet yani kandaki şekerin yüksek olması olarak isimlendirilir. Diyabet hastalarının sürekli yasaklarla hayatı zorlaştırmalarına gerek yok. Bilinçli ve ölçülü beslenirseniz; yağ, tuz, meyve, makarna, ekmek, pirinç gibi yasak olduğunu sandığınız gıdalara da yön verebilirsiniz. Bunun için de mutlaka bir diyetisyen eşliğinde kişiye özel beslenme programının planlanması gerekiyor.

 

DİYABETTE KİŞİYE ÖZEL BESLENME PROGRAMI

Diyabetli bireylerde beslenme planı; kişinin bireysel özelliklerine (cinsiyet, ilaç, yaş, kullandığı ilaç, insülin vb. ) göre farklılık gösterir.  İlk hedef kan şekerinin mutlaka dengelenmesi gerektiğidir. Bu da ancak tedavileri uygulayarak ve beslenme düzenine hakim olarak yapılabilir.  Kan şekerinin ani düşmesi öğün atlanması veya öğün saatini geciktirmesi, aşırı fiziksel aktivitede bulunulması gibi durumlarda görülebilir. Hafif belirtiler varsa 2-3 adet kesme şeker atılabilir veya şekerli bir meyve suyu kullanılabilir.

Beslenme tedavisi için genel öneriler: 

1.KARBONHİDRAT İÇİN KEPEKLİ GIDALAR:

 Diyabet hastalarının hiç karbonhidrat almaması bilgisi doğru değildir. Hatta diyabetli hastanın alması gereken enerjinin en az % 50’si karbonhidratlardan gelmelidir. Fakat alınan karbonhidratların yarıdan fazlası (bulgur, tam buğday ekmeği vb.) dedğimiz kaynaklardan sağlanmalıdır.

 2. İDEAL KİLO

Her 3 kg kilo kaybı diyabet riskini % 50 oranında azaltır. Kişinin normal kiloda kalması ya da fazla kilolu veya obez ise mutlaka normal aralığa çekilmesi gerekir. 

3. ÖĞÜN SIKLIĞI

3 ana öğün ve 3 ara öğün beslenme programı (Toplamda gün içerisinde üç saate bir yani altı öğün beslenmek kan şeker oynamalarını önler. )

 4. ARA ÖĞÜN SEÇENEKLERİ NASIL OLABİLİR?

En doğru ara öğün seçeneği 1 karbonhidrat seçeneği yanında 1 protein içerikli bir besinin beraber tüketilmesidir.  (meyve+ ceviz veya diyet bisküvi+ süt vb.)

 5. EGZERSİZ

Egzersiz vücudunuzun glikozu etkili bir şekilde kullanmasını ve kan şekeri kontrolünü sağlar. Aynı zamanda kişide kilo kaybını da yardımcı olur. 

6. LİF

Lif yani posa vücutta süpürge işlevi görür. Vücut tarafından emilmedikleri için kompleks karbonhidratlar olarak beslenmede yer alırlar. Meyve, sebze ve kurubaklagiller posadan zengin besin ögeleridir. Posa karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızla yükselmesini engeller.

 7. YEDİĞİNİZ MEYVENİN MİKTARINA BAKIN

Sanıldığı gibi diyabetli bir birey için yasak meyve yoktur, meyvenin porsiyon miktarı vardır. Her meyvenin içerdiği karbonhidrat farklıdır, bu nedenle her meyve için porsiyon ölçüsü de farklıdır. Bu miktarlara dikkat ederek diyabetli birey üzüm de yiyebilir, üzüm de. Yeter ki doğru miktarı aşmasın.

 Özetleyecek olursak amaç diyabetli hastada kişiye özel beslenme programı ile bireyin kan şekerini dengelemek, sağlığını korumak ve geliştirmek, kişinin hayatın tatlarından uzaklaşmadan ve yaşantısını olumsuz etkilemeden yaşam boyu sağlıklı beslenmesini sağlamaktır .

Sağlıklı günler

ÖZEL OLBAMED HASTANESİ

DİYETİSYEN SEDEF ÖZDEMİR

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.