Mehricanın vurduğu sebzeler sökülüyor

Mehricanın vurduğu sebzeler sökülüyor

Mehricanın vurduğu sebzeler sökülüyor
  

 

Geçtiğimiz günlerde Mersin’in Silifke İlçesinin Kırobası Mahallesinde yazlık sebze diken çiftçinin ürününü mehrican soğuğu vurmuştu. Mehricanın yaktığı sebzeleri tarladan söküp atan üreticiler zararlarının büyük olduğunu ve borçlarını ödeyemediklerini söylediler.

 

HABER: ATİKE CEYLAN

 

Yılda iki kez soğuk meydana gelen Kırobası Mahallesi'nde bir gün süreyle yaşanan soğuk hava akımı çiftçinin ürününü yakmıştı.

Şuana kadar 70 çiftçinin 700 dönümlük arazisindeki sebzeler yandı.

 

Tarlasındaki yanan sebzelerden artık ürün alamayacaklarını belirterek söküp atan çiftçiler,  borçlanarak diktikleri sebzenin yanması nedeniyle borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başladı.

 

Mayıs ayında meyveleri, Eylül ayında ise güzlük sebzeleri vuran Mihrican, gelecek olan ikinci dalga için de çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

 

Bu soğuk hava akımı yüzünden 2 bin dönüm arazide dikili olan kabak, salatalık, fasulye gibi sebzelerin önemli bir bölümü yandı. 700 dönüm alanda dikili ürünleri zarar gören 70 çiftçinin, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurduğu öğrenildi.

 

Yılda iki kez hava akımına maruz kalan bu bölgenin bahar aylarında meyveleri vurduğu, güz aylarında ise Mihrican soğuğu ile sebzeleri vurduğu belirtildi.

 

ZARAR BÜYÜK

Yaşanan soğuk hava darbesinden dolayı zararının büyük olduğunu anlatan üreticilerden Atike Yıldız, "10 dönüm fasulye, 10 dönüm kabak vardı. Kabakları ve fasulyemi 'Mihrican' vurdu. Zarar ettik. Fasulyeleri toplamaya başlamamıştık. Şu an sadece benim tarlamdan 40-45 ton ürün ziyan oldu. Benim gibi onlarca çiftçinin ürünü bu soğuk hava dalgası yüzünden ziyan oldu.

Bizde söküp atıyoruz. Başka yapacak bir şey yok. Dalında olan malları da tüccar almıyor. Kabak şişti zaten alsa da pazarını bulamıyor. Yapacak bir şey kalmadı" dedi.

 

Üretici Mehmet Taş ise “ Cenab-ı Allah zamanı geldiğinde bitiriyor. 4-5 dönüm tarla gitti. Ayın 17’snde olur dediler şimdi o gerçekleşti. Ayın beşine kadar gerçekleşebilir. Gelirse tam götürür. İhracat zaten yok almıyorlar. Yer icar olduğu için tarım sigortası da olmuyor, bizde söküp böyle bırakacağız. Tarla kendimizin olsaydı iyi olurdu tabi” dedi.

 

ALINACAK BİR ÖNLEMİ YOK

Bahçesinde fasulyelerin ve salatalıkların tamamen yandığını belirten bir değir üretici Fikri Yıldız ise, “Biz artık kalan üründen umudu kestik. Yapacak bir şey yok. Tarlayı bozup önümüze bakacağız. Zararı anlatacak dermanım bile yok. Bir yıllık emeğimiz bir gecede gitti. Buna alınacak bir önlemde yok, heran vurabilir diye korku içinde sezonu kapatmaya çalışırken, korktuğumuz başımıza geldi” dedi.

 

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doyğun ise, “Bu bölgeye özel bir hava akımı var. Bu bölgeden geçen hava akımı çok sert geçiyor. Dolu burayı vurur, don burayı vurur, mehrican burayı vurur. Bu döneme halk arasında Mehrican kışı deniliyor. Ne zaman geleceği belli değildir.  Bu hava akımı baharın dolu şeklinde güzün ise Mehrican şeklinde kendini gösterir. Bahar aylarında Kırobası ve Cambazlı’da yetişen meyveleri dolu vurur,  Kırobası’nın Kocaoluk mevkisinin de yetişen sebzeleri ise Mehrican vurur.

TEK ÇÖZÜMÜ TARIM SİGORTASI

Adı geçen bölge insanının dikimini yaptığı alanlar ata dede tarlaları, yani buraların intikali olmayan tarlalar o nedenle tarım sigortası da yapamıyorlar. Yani yetiştirdikleri sebzelerden para kazanmaları birazda şanslarına bakıyor” dedi.

Zarar gören tarlalarda inceleme yapan Ziraat Mühendisi Emine Çetrez ise, "Zarar gören tartım ürünleri havadan çok çabuk etkilenen hassas sebzeler. Birçok ürün soğuk hava yüzünden yandı. Tarlalardaki ürünler piyasa değerini kaybetmiş durumda. Benzer olaylar karşısında daha büyük zararlara uğramamaları için üreticilerimizden tarım sigortası konusunda duyarlı olmalarını istiyorum" diye konuştu.

 

MEHRİCAN NEDİR?

Meteoroloji verilerine göre Mihrican denilen soğuk hava dalgası yılda iki kez gerçekleşiyor ve sadece Silifke'nin Kırobası bölgesinde yaşanıyor. İlki 7 Eylül'de yaşanan olayda hava sıcaklığı 10-12 dereceye kadar düştü, kuzeybatıdan saatte 55-60 km hızla esen karayelin etkisiyle hissedilen sıcaklık sıfırın altında oldu. İkinci soğuk hava dalgasının ne zaman yaşanacağını kestiremeyen çiftçiler, önlem almaya çalışıyor.

 

Mihrican-Bostan Bozan: İlkgüz ile ortagüz arasında (14 Eylül- 14 Ekim) görülen fırtınadır. Ülker yeli gibi, çok soğuk eser ve bütün mahsulleri mahveder. Mihrican değen patates pürü, salatalık, kabak gibi bostan mahsulleri yanar, kapkara olur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36