Okul çağındaki çocuklar okuyacak

Geçici tarım işçileri için kollar sıvandı, gezici tarım işçilerinin asgari yaşam koşulları sağlanacak ve okul çağındaki çocuklar kesinlikle çalıştırılmayacak.

Okul çağındaki çocuklar okuyacak

Her yıl Silifke ilçesine Doğu ve güneydoğudan gelen tarım işçileri ve sorunlarını görüşmek için Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

Silifke Kaymakamlığı toplantı salonunda gezici tarım işçileri izleme kurulu üyeleriyle yapılan toplantının ana gündemini eğitim çağındaki çocuklar oluşturdu.

Silifke’nin Taşucu ve Kurtuluş mahallesinde bulunan 80 çadırda toplamda 1060 kişinin tek bir yere toplanması ve asgari yaşam koşullarının sağlanmasının görüşüldüğü toplantıda, çalışan ve çalıştıran kişilerin sorumlulukları anlatıldı.

Eğitim çağındaki çocukların kesinlikle kayıt altına alınıp taşımalı eğitimle okullarda okutulması gerektiğinin altını çizen Kaymakam Şevket Cinbir,  Silifke milli eğitim müdürlü tarafından tespit edilen 185 ilk ve orta öğretim öğrencilerinin yanı sıra,  anaokulu ve lise öğrencilerinin de okuması gerektiği ve bu konuda milli eğitim müdürlüğünün alanda gerekli taramayı yapması talimatı verdi.

Hiçbir öğrenciyi boş geçemeyiz

Okul çağında ki tüm çocukların okullaştırılmasının sağlanması konusunda kararlı olduklarının altını çizen Kaymakam Cinbir, mevsimlik tarım işçiliği yapmak için ilçemize gelen tarım işçilerinin okul çağındaki çocukları mutlaka okula gitmelidir. Bu anlamda gerek çocuk çalıştıran gerekse okula göndermeyen aileler tespit edilmelidir Buradan iş verenlere de sesleniyoruz kesinlikle çocuk işçi çalıştırılmamalıdır. Biz buna müsaade etmeyiz. Bu çocuklar okulda olacaklar tarlada değil. Gerekirse bu çocukları taşıma yolu ile daha uzaktaki bir yere de taşıyacağız. Okul öncesi seviyede olan çocuklara da gerekli okul öncesi eğitimlerini alması için bir çalışma yapılmalıdır.” Dedi.

"Şuan ilçede bulunan ik ayrı yerdeki gerek doğu illerinden, gerekse tarımda çalışmak için ilçemize gelen Suriyeli tarım işçileri Kurtuluş mahallesinde belirlenen alana yerleştirilecektir” diyerek sözlerine devam eden Kaymakam Cinbir, “ Şuan için biz devlet olarak orada asgari yaşam şarlarının yaşamaları için gerekli koşulları oluşturacağız. Eğitim, sağlık, temizlik, su, elektrik gibi temel ihtiyaçları gerekli kurumlarımızla işbirliği içinde yürütülecektir. Mevcutta bulunan 1060 tarım işçinin önümüzdeki günlerde artacağını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 2 bin 2 bin 500 tarım işçisinin geleceğini tahmin ediyoruz. Kurtuluş mahallesindeki bu alanda asgari yaşam şartları sağlanacaktır" dedi.

Aracılar sorumluluk almalıdır

Tarım işçilerini kendi bünyelerinde himaye eden aracılar için de sorumluluk almaları gerektiğinin altını çizen kaymakam Cinbir, “Bu işçileri tarlalarında çalıştıran ve kendi tarlalarında yada oluşturdukları yerlerde himaye eden aracılar sorumluluk almalıdır. Gerek okul çağındaki çocukların takibi ve çocuk işçi çalıştırılmaması, gereksi asgari yaşam şartlarının düşürülmemesi konusunda sorumluluk düşüyor. Bu anlamda bu insanlardan sorumlu hale geliyoruz. Bunun yanı sıra ebetteki tarım işçilerini belirleyen bir komisyon değiliz fakat hükümetin belirlemiş olduğu bir asgari ücret var. Bunu çalıştıkları günlere bölersek asgari ücretin altında işçi çalıştırılamaz. Bu nedenle hükümetin belirlediği ücreti biz ancak takip edebiliriz. Konuyla ilgili bir şikayet alırsak o zaman biz devreye girer ve konu hakkında soruştururuz. Bu anlamda asgari koşulları ve ücretleri önemsemekte fayda vardır” dedi.

Ayrıca küçük çocuklar için bir park sahası yapılması gerektiği masaya yatırılırken, gerekli çalışmalar için hazırlıkların başlatılacağı belirtildi.

İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir başkanlığında yapılan ve karşılıklı fikir alışverişlerinin bulunulduğu toplantıya İlçe Jandarma Komutanlığı, Silifke Belediye başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü, Silifke Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Silifke Koordinasyon Şube müdürlüğü, Meski Silifke Şube Müdürlüğü,  Silifke Ziraat Odası Başkanlığı, Çilek Üreticileri Birliği, Narenciye Üreticileri Birliği, aracı  Nebi Şeker ve aracı Fadime Çıldır katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36