Silifke’de 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ konulu panel

Silifke’de 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ konulu panel

Silifke’de 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ konulu panel

 

Opr. Dr. Ali Su yönetiminde, Prof.Dr. Süheyl Batum ve Prof. Dr. Enis Öksüz'ün katılımları ile düzenlenen 'Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi' konulu panel, Silifke Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Panele CHP Mersin Eski Milletvekillerinden Ali Rıza Öztürk, Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut, Başkan Yardımcıları Ömer Savar ve Esen Tuba Tol, oda başkanları, dernek başkanları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını Vatan Partisi Silifke İlçe Başkanı Hatice Tunç’un yaptığı panelde ‘Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ ekseninde yeni anayasanın getirecekleri ve götürecekleri tartışılarak, Prof.Dr. Süheyl Batum ve Prof. Dr. Enis Öksüz'ün araştırmaları ve tespitleri, salondaki katılımcılardan büyük alkış aldı.

 “SİYASİ BİR MESELE DEĞİL, VATAN MİLLET MESELESİDİR

Ulaştırma eski Bakanı ve Milletvekili Enis Öksüz, konuşmasında yeni anayasa yapmanın anayasaya aykırı bir durum olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin bir deneme tahtası olmadığını, hükümetin anayasanın ciddiyetinin farkına varması gerektiğini vurguladı.

Hukuka tabi olmayan toplumlarda kaos ortamının hakim olacağını vurgulayan Öksüz, “Hukuk toplumu işletir, düzen sağlar, aksi halde her kafadan bir ses çıkarsa toplum anarşiye sürüklenir. Toplumlar örgütlenmiş kurallar ve normlarla devleti ortaya çıkarır. Eğer aksamalar olursa bu hallerde güç ile desteklenir. İnsanlar bu güvence içinde yaşar. Biz de ise çok sık kanun değişiklikleri oluyor. Sürekli yapılan bu değişikliklerle toplum kendi tutarlılığını kaybediyor” dedi. 

Anayasayı değiştirmek isteyenlerin de ciddi bir akıl karışıklığı yaşadığına dikkat çeken Enis Öksüz “Bu yol, yol değildir. Adam gibi değişim istiyoruz. Dayatmalarla gelen yasalarla toplumda istikrar bozuluyor hukuk işlemez hale geliyor ve toplumsal değerlerimiz sarsılıyor. Toplumu aşırı derecede politize ederek ikiye bölüyorlar. Toplum kendi huzurunu yakalayamaz hale geliyor. Sürekli tartışmalarla emeğimiz, zamanımız ve paramız boşa gidiyor” şeklinde konuştu. 

Başkanlık sistemine de değinen Eski Bakan, bu sistemin daha çok federal devletler için düşünüldüğünü, başarı örnekleri olmakla birlikte çoğunlukla başarısız olduğunu anlattı. “Bu sistemin denendiği ülkelerde sürekli karışıklıklar ve arka arkaya gelen ekonomik krizler görülmüştür. Eğitim, sağlık, ekonomi, turizm, tarım, sanayi gibi sorunların giderek arttığı Türkiye’de böyle bir sistem ülkemizi büyük bir felakete sürükleyecektir” dedi.

“BÖYLE BİR ZAMANDA ÜLKEYİ FELAKETE SÜRÜKLÜYORLAR”

Eski CHP’li vekil Prof. Dr. Süheyl Batum ise, ekonomik, kültürel, siyasal sistem ile ülkedeki gelenek, hukuk anlayışı, birey devlet ilişkisi ve siyasal partilerin işleyişi gibi değerleri göz önüne almadan yapılacak anayasanın anlam ifade etmeyeceğini kaydetti. 

Türkiye’de 10 yıldır anayasa tartışıldığını belirten Batum, “Anayasa Mahkemesi’nin 17 üyesinden 11’inin iktidar tarafından atandığını, Anayasa Mahkemesi’nin güvenli olmasının mümkün olmadığı bir değişikliği kimler kabul edebilir ki, Bu ülkenin tamamı işgal altındayken, Meclis-i Mebusan üyeleri ile Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyetleri’nin temsilcilerinden oluşan bir meclis tarafından ilk anayasasını 1921’de yapmış bir ulusun, 90 yıl sonra ’İlk defa sivil anayasa yapıyoruz’ diye davranması bir kere Atatürk’e ve bu millete saygısızlıktır. Bizler sonuna kadar çağdaş, demokratik, karşı devrime karşı koyacak özgürlükçü bir anayasa değişikliği için beraberiz. Ama bu yeni anayasa denilen aldatmacaya da hep beraber karşı koyacağız.”

Yapılan konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçilerek, panele katılan davetliler anayasa değişikliği ve başkanlık sistemiyle ilgili merak ettikleri soruları sorarak, yanıtını Batum ve Öksüz’den aldılar.

BAŞKAN TURGUT, “ÜLKEMİZİN İSTİKLALİ İÇİN”

Panel sonrası Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut katılımcılara teşekkür ederek, “Ülkemizin istiklali, milletimizin istikbali, mazlumların gür sesi olmak için birbirimize daha fazla sarılmalı, daha fazla kenetlenmeliyiz. Türkiye öyle bir güçlü ülkedir ki eminim bu zorlukların ve sıkıntıların üstesinden mutlaka gelecektir. Burada toplumu ve halkımızı bilgilendirmek, yönetmek siz tecrübeli ve hayatını siyasete adamış değerli büyüklerimizin sayesinde olacaktır. Tıpkı değerli büyüğüm ve abimiz Dr. Ali Su’nun Silifke’de vatandaşlarımızı nasıl bilgilendiriyor ve yol gösteriyorsa. Bizlerde doğru bildiğimiz yoldan gitmeye devam edeceğiz. Ben huzurlarınızda Dr. Ali Su’ya çok teşekkür ediyorum. Herkese ‘HAYIR’ lı günler diliyorum” dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36